Shanty en folk

Shanty en folk met  Cees en John

Shanty en Folk.
Elke vrijdagavond van 19:00 t/m 21:00 uur op deze zender te beluisteren van zeven tot negen uur.
Shanty’s zijn de liederen die werden gezongen bij het werk aan boord van de grote zeilschepen. Op het ritme van het lied werden de zeilen gehesen of gestreken en ook de andere werkzaamheden waarbij samenwerking noodzakelijk was werden uitgevoerd op het ritme van een lied. In de vrije tijd werd ook gezongen, de wijsjes en deunen, van de wal en thuis. Vaak begeleid met behulp van muziekinstrumenten als harmonica fluit of viool.
Na het verdwijnen van de grote zeilvaart hebben de liederen overleefd in de liederen die men thuis zong of beluisterde. Er was immers geen radio of televisie. Veel van deze liederen zijn overgeleverd vanuit de folklore. Vastgelegd in schriftjes en overgenomen in bundels die voor elke bevolkingsgroep werden uitgegeven.
Bij folk wordt vaak alleen gedacht aan de keltische muziek zoals Iers Schots en Engels. Maar het is veel breder. In alle landen werd en wordt gezongen bij het samenwerken of ontspannen bij feesten en partijen. Folk is de volksmuziek zoals die gezongen werd bij voorkomende gelegenheden.
Vijfjaar geleden zijn we gestart met een wekelijkse uitzending van alleen shanty’s en zeemansliederen.
Bij de diverse shantyfestivals die hier in Nederland worden gehouden komen steeds meer liederen uit de volksmuziek (folk) op het programma. Om die reden hebben we besloten omdat ook in ons programma te doen. Nu kunt u dus luisteren naar een mix van shanty’s en folksongs of te wel zeemansliederen en volksmuziek.
Voor het programma put Cees uit zijn verzameling van liederen. En samen met John wordt het programma live gepresenteerd vanuit de studio in Almere.
Af en toe krijgen we de vraag om een bepaald nummer te draaien. Meestal kunnen we aan die vraag voldoen. In het programma is geen ruimte om het gevraagde nummer op te zoeken tussen de meer dan 200.000 nummers. Dan draaien we het nummer in de volgende uitzending.
Heeft u vragen of wilt u een speciaal nummer horen stuur een mail naar shanty.folk@hotmail.com .
Koren bieden wij de mogelijkheid om hun muziek onder de aandacht te brengen door middel van een special. Stuur dan uw muziek als mp3 via “we transfer” naar ons email adres.

.

 

Uitzending gemist